Earthly and heavenly eros in the novel "The Deacon of Notre Dame" - Milojević, Snežana J. (ZFD 10: Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Zadarski filološki dani 10 održanog u Zadru 10. studenoga 2023., 2026)
Književni opus Isidore Sekulić uglavnom je tumačen na pozitivistički način. Za razliku od toga, u ovom radu je preispitivana narativizacija motiva ljubavi u romanu Đakon Bogorodičine crkve. Iako izvor za ovo istraživanje predstavlja odnos između dvoje mladih ljudi – monaha i horovoditeljke crkvenog hora, pomenuta tema je višeslojno prikazana i problematizovana. U naslovu rada akcentovano je jedno od mogućih imenovanja ljubavi koje nosi fon antičke filozofije, a značajan segment metodološke aparature proizlazi iz postulata hriščanskog učenja: istovremenu suprotstavljenost, ali i saglasje između čulnog i metafizičkog u ljubavi. Ovaj roman podatan je i feminističkom čitanju – u romanu Isidore Sekulić ova dva, po nekim tumačnjima suprotstavljena diskursa, dostižu stepen saglasja.