Samoprocjene kompetencija i opsega poslova hrvatskih knjižničara u kontekstu razvoja njihova profesionalnog identiteta - Stojanovski, Jadranka; Pleško, Jasenka; Machala, Dijana (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Cilj istraživanja bio je ustanoviti opseg poslova koje obavljaju hrvatski knjižničari i u kojoj mjeri smatraju da su kompetentni obavljati pojedine poslove. Svrha ovog istraživanja jest postavljanje osnove za unaprjeđenje stručnog usavršavanja knjižničara. Anketiranjem provedenim tijekom 2021. godine prikupljeni su podaci o samoprocjenama opsega poslova i postignute razine kompetencija hrvatskih knjižničara. Ustanovljene su specifičnosti poslova knjižničara koje ovise o vrsti knjižnice zaposlenja, broju zaposlenih knjižničara, razini upravljačke odgovornosti i stručnoj spremi. Raskoraci između opsega poslova i samoprocjena kompetencija omogućuju planiranje budućih obrazovnih programa usmjerenih na razvoj kompetencija potrebnih za poučavanje i organizaciju događanja u svim vrstama knjižnica, zatim uz informacijske usluge u visokoškolskim i narodnim knjižnicama, brigu o repozitorijima i digitalizaciji u visokoškolskim knjižnicama, te primjenu informacijsko- komunikacijskih tehnologija u školskim i visokoškolskim knjižnicama. Rezultati istraživanja razmatrani su u kontekstu doprinosa razvoju profesionalnog identiteta knjižničara.