Organizacijska kultura u knjižnicama: što do sada znamo? - Poljak Bilić, Ljiljana (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Organizacijska kultura predstavlja stavove i ponašanja kolektiva koji određuju način poslovanja neke organizacije. Razumijevanje organizacijske kulture pruža uvid u vrijednosti, norme i ponašanja koja prevladavaju u knjižnici i u njezinu okruženju, o čemu ovisi mogućnost prilagodbe okruženju i njezin budući razvoj. Stoga rezultati istraživanja organizacijske kulture imaju vrlo važnu praktičnu implikaciju. Cilj ovog rada jest dobiti uvid u istraživanja organizacijske kulture kroz pregled primijenjenih metodoloških pristupa istraživanjima, vrste organizacijske kulture, učinke koje organizacijska kultura ima na poslovanje knjižnica, njihovu uspješnost te odnos promjene i organizacijske kulture. Na temelju sustavnog pretraživanja dobivena su ukupno 2224 rada, nakon čega su, eliminacijom u nekoliko etapa, za istraživanje zadržana 73 rada o organizacijskoj kulturi iz baza podataka Web of Science i Scopus. Rezultati analize upućuju na nerazmjer u istraživanju organizacijske kulture prema vrsti knjižnica. Organizacijska je kultura u najvećoj mjeri bila predmet istraživanja u akademskim knjižnicama, u nešto manjoj mjeri u narodnim knjižnicama, a istraživanja organizacijske kulture u školskim i specijalnim knjižnicama nisu bila zastupljena u odabranom uzorku ovog istraživanja. Najviše se primjenjuje kvantitativna metodologija, odnosno upitnik. Prema dosadašnjim istraživanjima, može se zaključiti da su učinci organizacijske kulture raznovrsni, a najveću važnost imaju na upravljanje znanjem vodstvo i inovacije. Važnost organizacijske kulture je neupitna, što je uvjetovano snažnim utjecajem koji ona ima na pojedince i kolektiv, odnosno na pozicioniranje knjižnice u okruženju te spremnost na promjene.