Pozicioniranje baštinskih ustanova u kulturnim i kreativnim industrijama - Despot, Ivona (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Tijekom razvoja informacijske znanosti zabilježeni su brojni motivi suradnje između baštinskih ustanova koji su bili tema međunarodnih i domaćih seminara, skupova i konferencija. Propitivali su se različiti aspekti konvergencije poput zajedničke lokacije, radnih procesa, obrazovanja informacijskih stručnjaka te stavova oko ostvarenih suradnji. Ubrzani razvoj digitalnog medija, novi trendovi u digitalizaciji baštinskog sadržaja te nastavljanje procesa konvergencije stvorili su prilike za zajedničke aktivnosti baštinskih zajednica, ali i širenje suradnje s drugim partnerima iz kulturne i kreativne industrije te drugih industrija. Inovativnost u osmišljavanju novih iskustava pri pristupu kulturnom sadržaju i uslugama pozicioniraju baštinske institucije kao pokretače razvoja kulturnih i kreativnih industrija. Otvaraju se mogućnosti promoviranja digitalnoga baštinskog sadržaja kao resursa za stvaranje novih kulturnih vrijednosti koje potiču razvoj kreativne ekonomije. U radu se analizira pozicija baštinskih institucija kao dijela kulturnih i kreativnih industrija te se istražuje njihova suradnička aktivnost pri organizaciji kulturnih događanja.