Metrike upotrebljivosti digitalnih proizvoda - Bašić Bauser, Josipa (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Svaki digitalni proizvod trebao bi biti dizajniran i napravljen u skladu s potrebama i očekivanjima korisnika. To se može postići mjerenjem različitih aspekata online ponašanja korisnika i rezultatima promatranja njihove interakcije s tim proizvodima. Ovaj rad opisuje načela upotrebljivosti digitalnih proizvoda, najvažnije metrike, način na koji se mjere i upotrebljavaju u procesu dizajna proizvoda. Upoznavanje s temom upotrebljivosti važno je kako bi se pri razvoju digitalnih proizvoda oni oblikovali tako da zadovoljavaju najvažnija načela upotrebljivosti, uključujući efektivnost, efikasnost ili učinkovitost, zadovoljstvo korisnika digitalnim proizvodom, korisnost digitalnog proizvoda, lakoću učenja i pristupačnost. Svaki od tih elemenata upotrebljivosti mjeri se određenim metrikama. Na primjer, efektivnost se mjeri metrikom uspješnog obavljanja zadatka te brojem napravljenih pogrešaka za svaki od zadataka, efikasnost se mjeri vremenom potrebnim za obavljanje zadatka, te brojem klikova, tj. koraka potrebnih za završetak zadatka. Metrike upotrebljivosti digitalnih proizvoda mjere se prikupljanjem kvantitativnih i kvalitativnih podataka, putem različitih metoda istraživanja. Ispitanici mogu biti različite skupine korisnika, s različitim demografskim karakteristikama, sve ovisno o cilju istraživanja i postavljenim istraživačkim pitanjima. Analizom rezultata mjerenja metrika upotrebljivosti dobiju se prijedlozi koje je aspekte digitalnog proizvoda potrebno poboljšati i na koji način, kako bi oni zadovoljili načela upotrebljivosti i time poboljšali ukupno korisničko iskustvo korištenja digitalnog proizvoda. Metrike upotrebljivosti u praksi se često pogrešno upotrebljavaju, stoga se pokazalo važnim pobliže objasniti vrste metrika, način njihova mjerenja i korištenja kako bi se unaprijedila upotrebljivost digitalnih proizvoda. Budući da je cilj ovog rada usmjeriti se na upotrebljivost, kao dio šireg pojma korisničkog iskustva, nadalje će se objasniti koja su to glavna načela upotrebljivosti te načini mjerenja svakog od tih načela upotrebljivosti putem različitih metrika. U radu je naglasak na metrikama performanse (engl. performance metrics): vrijeme potrebno za postizanje cilja, tj. obavljanja zadatka (engl. time on task), uspješnost obavljanja zadatka (engl. task success, task completion), učestalost (broj) pogrešaka (engl. number of errors), zadovoljstvo korisnika pojedinim zadatkom koji korisnik obavlja (engl. task level satisfaction), ukupno zadovoljstvo korisnika (engl. test level satisfaction, user satisfaction).