Priručnik za nastavnike o odgoju i obrazovanju za poduzetništvo (Morepress Books, 2023)
Ovaj priručnik izrađen je u sklopu projekta „Učinkovito aktivno PODUčavanje i učenje o PODUzetništvu u gospodarski nerazvijenim i ruralnim PODručjima – PODUZMI“, a svrha mu je bila dati pregled osnovnih znanja povezanih s razvojem poduzetničkih aktivnosti u odgojno-obrazovnom sustavu, s posebnim naglaskom na osnovnim školama u ruralnim krajevima. Namijenjen je primarno nastavnicima, ali i svim drugim dionicima uključenim u sustav odgoja i obrazovanja koji promiču razvoj kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja u svojem okružju. U svrhu izrade ovog priručnika nastavnici Sveučilišta u Zadru proveli su anketno istraživanje kako bi utvrdili stvarne potrebe nastavnika u području poduzetništva. Priručnik se sastoji od šest poglavlja. Prvim, ujedno i uvodnim poglavljem opisuje se njegova kratka struktura te daje sadržajni pregled poglavlja. Ovaj priručnik nudi cjelovit pregled odgoja i obrazovanja za poduzetništvo. Međutim, svako poglavlje čini zasebnu cjelinu i može se razmatrati neovisno o drugim poglavljima. U drugom poglavlju definiraju se osnovni pojmovi iz poduzetništva, opisuje glavna obilježja poduzetništva, ali jednako tako ističe važnost poduzetničkih aktivnosti za ruralna područja. U sklopu njega posebice se ističe važnost poduzetničkih aktivnosti za socioekonomski razvoj ruralnih područja. Koristi od poduzetničkih pothvata ogledaju se u povećanju životnog standarda lokalne zajednice, zadržavanju mladih u ruralnim područjima, ali i u održivijem razvoju promatranih područja. U trećem se poglavlju detaljnije objašnjava važnost i uloga nastavnika u poduzetničkom obrazovanju te se govori o sastavnicama poduzetničkih kompetencija učenika. Ljudski faktor iznimno je važan i u kreiranju poduzetničkog okružja i u razvoju poduzetničkih aktivnosti. Stoga se ovim temama treba posvetiti posebna pozornost. Učeničke zadruge čine pritom važnu kariku u razvoju i jačanju poduzetničkih kompetencija učenika, ali i nastavnika, jednako kao i različiti projekti u kojima škole sudjeluju. Četvrto poglavlje obuhvaća četiri potpoglavlja u kojima se nastoji odgovoriti na pitanje – kako stvoriti poduzetnu školu? Pritom se pojašnjavaju obilježja i struktura organizacije škola koje se mogu opisati kao poduzetne škole. No kako bi se različite dionike u okružju upoznalo s radom i aktivnostima poduzetnih škola, potrebno je provesti određene marketinške aktivnosti, stoga su u zadnjem potpoglavlju dane smjernice kako stvoriti prepoznatu školu. U petom poglavlju, koje se odnosi na razvijanje ekonomske i financijske pismenosti, prikazani su primjeri dobre prakse iz norveškog i hrvatskog obrazovnog sustava. Posljednje poglavlje donosi praktične preporuke za nositelje odgojno-obrazovne djelatnosti i procesa kako učinkovito implementirati odgoj i obrazovanje za poduzetništvo te ostvariti međuprednost kao suvremeni odgojno-obrazovni zahtjev. Ovaj priručnik ukratko sažima sve važne teme vezane uz razvoj poduzetničkih aktivnosti u školama te upućuje na mogućnosti i resurse iz okružja, koji mogu biti podloga za razvoj poduzetničkih pothvata u školama.