Stručne perspektive: Kakav odgoj želimo? stručni zbornik međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Kakav odgoj želimo?" održane na Sveučilištu u Zadru od 18. do 20. svibnja 2023. (Morepress Books, 2025)
Stručni zbornik „Stručne perspektive: Kakav odgoj želimo?“ objedinjuje stručne radove te prikaze dobre prakse izložene na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „Kakav odgoj želimo?“ održanoj na Sveučilištu u Zadru od 18. do 20. svibnja 2023. u organizaciji Odjela za pedagogiju i Centra „Stjepan Matičević“. Zbornikom je obuhvaćeno ukupno 17 radova strukturiranih u tri temeljna poglavlja: stručni radovi, prikazi dobre prakse i okrugli stol. Tematski se dotiču aktualne odgojno-obrazovne problematike s fokusom na odgojne vrijednosti suvremenih naspram tradicionalnih obitelji, odgojnu komponentu pedagoškog rada operacionaliziranog kroz sve razine odgojno-obrazovnog sustava polazeći od rane i predškolske, preko osnovnoškolske do srednjoškolske razine, odgojne vrijednosti volonterskih aktivnosti, kao i primjere rada regionalnih centara kompetentnosti. Obuhvaćena su promišljanja kao i konkretna praktična rješenja u vezi s inovativnim pristupima u odgoju, razvojem suradničke kulture unutar odgojno-obrazovnih ustanova, stvaranjem poticajnog okruženja dječjeg rasta i razvoja, mogućim načinima razvoja i njegovanja društveno i individualno poželjnih vrijednosti kroz promicanje ljubavi prema domovini, razvoju kulturnog i nacionalnog identiteta te pružanjem podrške učenicima u vladanju, učenicima s posebnim potrebama, uključujući djecu i učenike s teškoćama u razvoju kao i one darovite. Doprinos zbornika ogleda se u pozicioniranju odgoja kao polazišnoga vrijednosnog ishodišta pedagoške djelatnosti smještene u suvremeni multikulturni i pluralni kontekst društvene dinamike utemeljene na humanističkim vrijednostima.