Drugi Brešanov svibanj: kultura i politika : zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zadru i Šibeniku od 26. do 27. svibnja 2023. godine (Morepress Books, 2025)
Zbornik Drugi Brešanov svibanj: kultura i politika sadrži devetnaest znanstvenih radova prethodno izloženih na konferenciji koja se u suorganizaciji Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku održala 26. i 27. svibnja 2023. godine. S obzirom na to da je zajedničko obilježje svih Brešanovih tekstova usmjerenost na političke teme i propitivanje utjecaja koji mehanizmi vlasti imaju na individualne sudbine, uz uvijek aktualno pitanje političkih okolnosti izvedbe i recepcije njegovih ranih drama u domaćim i inozemnim kazalištima, poziv na konferenciju usmjerio je sudionike na istraživanje političnosti različitih sastavnica autorova dramskog i proznog pisma. No, budući da problemska čvorišta Brešanova opusa i njegove recepcije otvaraju prostor promišljanju o analognim fenomenima u sjecištu politike i kulture, prije svega onima koji su vezani uz politički provokativne kazališne, filmske i književne pojave, poziv je dodatno sugerirao širenje istraživačkog polja. To je uključilo propitivanje odnosa politike u kazalištu i kazališnih politika, političkih tenzija između kazališnih središta i kazališnih periferija, politiku romana i politički roman te jezik politike u književnosti, političku retoriku i njezino parodiranje. S obzirom na to da je u jezgri njegovih zapleta uvijek prisutna određena politička priča, zanimalo nas je također kako se transformacija političke priče u Brešanovu opusu odnosi prema aktualnoj političkoj zbilji, u kakav dijalog s publikom i kritikom ulazi te na koji način, s druge strane, promjene kritičke recepcije odgovaraju na izazove (promijenjene) političke zbilje, osobito u njihovu (post) tranzicijskom vrtloženju. Poziv na dodatno produbljivanje navedenih tema rezultirao je radovima koji su u zborniku raspoređeni u četiri cjeline. Objavljivanje knjige sufinancirano je sredstvima Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.