Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru (Morepress Books, 2025)
Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru već dva desetljeća obrazuje studente u području informacijskih znanosti na prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Osnovan je kao Odjel za knjižničarstvo odlukom Senata Sveučilišta u Zadru 20. studenoga 2003. godine, a osam godina nakon toga, 28. listopada 2011. mijenja naziv u Odjel za informacijske znanosti. Upravo je dvadeseta obljetnica postojanja Odjela, koja se proslavila 2024. godine, bila povod da se pripremi ova znanstvena zbirna knjiga u vidu monografije u kojoj se nalaze brojna poglavlja tematski povezana s informacijskim znanostima. Autori su poglavlja, osim djelatnika Odjela za informacijske znanosti, mnogi od onih koji su s Odjelom godinama surađivali i pridonosili njegovu rastu u znanstvenome, stručnom, nastavnom i bilo kojem drugom smislu, bilo kao stručnjaci s partnerskih institucija, vanjski suradnici ili u nekom drugom obliku suradnje. Iako u monografiji nisu obuhvaćene sve teme kojima se na Odjelu bavimo, ipak ona omogućuje da se dokumentiraju mnoge znanstvene i stručne teme kojima su se djelatnici i suradnici Odjela posljednjih 20 godina posvetili, bilo putem znanstvenih i stručnih projekata koje su provodili zajedno sa studentima, nastavnicima s drugih sveučilišnih odjela i partnerima iz obrazovnih i kulturnih organizacija, bilo putem različitih istraživanja koja su predstavljali na domaćim i međunarodnim skupovima, radionicama, okruglim stolovima ili putem objava u širokoj lepezi znanstvenih i stručnih publikacija. Među poglavljima koja ćete pronaći u monografiji jesu poglavlja povezana sa sljedećim tematskim poljima: knjižnične zbirke, informacijsko ponašanje i pismenost, organizacija informacija, stare knjige, rukopisi i fragmenti, narodne, školske i visokoškolske knjižnice, vrednovanje knjižničnog poslovanja, metapodaci, primjena umjetne inteligencije u polju kulturne baštine, informacijskih i kulturnih ustanova, arhivi i arhivsko gradivo, semantički web, metodologija znanstvenog rada u polju informacijskih znanosti, digitalizacija i dugotrajno očuvanje dokumenata, digitalna humanistika, baštinske institucije, pisana baština u digitalnom okruženju, organizacijska kultura u knjižnicama, nakladništvo i kreativne industrije, upotrebljivost i korisničko iskustvo, eye tracking studije, obrazovanje informacijskih stručnjaka, studentska praksa te motivacija studenata Odjela za informacijske znanosti za upis studija.