Hrvatski otoci – uvod u nesologiju (Morepress Books, 2026)
Izdavač Rowman & Littlefield objavio je 2020. godine knjigu o hrvatskim otocima pod naslovom The Notion of Near Islands – The Croatian Archipelago. Jedanaest autora iz Hrvatske i dvojica iz inozemstva priredili su 11 poglavlja u kojima su hrvatski otočni prostor razmatrali s različitih znanstvenih motrišta, uzimajući u obzir svjetsku tipologiju u pogledu udaljenosti od kopna po kojoj su svi hrvatski otoci priobalni. Ova je knjiga djelomični prijevod knjige The Notion of Near Islands. Izvorno izdanje pisano na engleskom jeziku nije se moglo, a ni smjelo urediti samo kao zbir prijevoda tekstova na hrvatski jezik. Trebalo ju je preurediti, prije svega zato što smo englesko izdanje namijenili čitateljima diljem svijeta, kojima je u nedostatku sinteza ili opsežnijih preglednih članaka o hrvatskim otocima na stranim jezicima trebalo predstaviti malo otočje u malom moru Sredozemlja. Čitateljima u Hrvatskoj treba, naravno, detaljnije, pa i kritičnije progovoriti o posebnostima otočnog prostora u pročelju obalnih regija. K tome, u samo četiri godine otkako je knjiga objavljena, mnogo se toga i dogodilo. Prebrodili smo pandemiju bolesti COVID-19, dočekali popis stanovništva 2021., a gospodarstvo se suočilo s raznim poteškoćama, uz ostalo i onima snažno uvjetovanim globalnom političkom i energetskom krizom. Gotovo sva poglavlja trebalo je stoga dopuniti, proširiti, neka toliko da je često bilo lakše pisati nanovo nego uređivati postojeće. Poglavlje iz originala o bliskim otocima u globalnom kontekstu pritom je izostavljeno, a poglavlje o otočnoj politici dopunjeno je u tolikoj mjeri da ga je trebalo podijeliti na dva. Dodana su i dva nova, o insularnom gospodarstvu i turizmu i te o indeksu sreće stanovnika hrvatskih otoka. Autorska prava za prijevod engleskog jezika te koordinaciju pripreme knjige na hrvatskom jeziku preuzelo je Sveučilište u Zadru na kojem se više sastavnica i znanstvenih timova sustavno bavi hrvatskim otocima. Premda se na tom sveučilištu, kao i na drugim hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima, otoke sve više istražuje interdisciplinarno, svojevrsna inercija i dalje pridonosi preferiranju metoda i diskursa unutar pojedinih znanstvenih područja i polja. Pokušali smo stoga prirediti djelo koje će uvažavanjem dosadašnjih spoznaja i usvajanjem interdisciplinarnosti koja obilježava novija znanstvena istraživanja rezultirati koherentnom cjelinom i uvesti čitatelje u nesologiju, znanstvenu disciplinu o otocima.