Mirila u kontekstu (Morepress Books, 2026)
Mirila u kontekstu interdisciplinarna je knjiga koja nastoji cjelovito predstaviti fenomen mirila – kamenih spomenika uz pogrebne putove dalmatinskog zaleđa. Ova publikacija okuplja znanstvenike iz područja etnologije, geografije i povijesti kako bi mirila smjestili u njihov društveni, kulturni, duhovni i krajobrazni kontekst. Kroz osam tematskih poglavlja knjiga otkriva kako su mirila nastajala u prostoru obilježenom migracijama, transhumantnim stočarstvom, stočarskim gospodarstvom, obiteljskim životom, predajama i vjerovanjima, te kako su ta kamena odmarališta bila dio šire mreže svetih mjesta u Bukovici, Ravnim kotarima i na južnom Velebitu. Knjiga pokazuje da mirila nisu samo dio pogrebnog običaja, nego i ključ za razumijevanje cijelog jednog načina života: mobilnog, stočarskog i duboko povezanog s krajolikom i njegovom simbolikom. U ovoj publikaciji mirila postaju most između prošlosti, prostora i suvremenih interpretacija. Mirila u kontekstu važan je doprinos istraživanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine te nezaobilazno štivo za sve koji žele razumjeti kulturni identitet dalmatinskog zaleđa.