Petar Lorini – učitelj i utemeljitelj suvremenoga hrvatskoga morskog ribarstva (Morepress Books, 2023)
Petar Lorini (Sali, 30. travnja 1850. – Beograd, 17. srpnja 1921.) je jedan od najistaknutijih učitelja i pedagoških pisaca u Dalmaciji te vrhunski stručnjak za morsko ribarstvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Rodom iz Sali na Dugom otoku, a životom i djelovanjem povezan s mnogim hrvatskim i drugim gradovima i selima na jadranskoj obali od Trsta do Kotora, Petar Lorini bio je uronjen u samo esenciju društveno-gospodarskog sustava toga dijela Sredozemlja. S pozicije prvoga nadzornika za ribarstvo za Dalmaciju, Istru, Trst i Goričko primorje pri Pomorskoj vladi u Trstu vješto je i sustavno povezivao strateške smjernice razvoja ribarstva s njihovom operacionalizacijom, nikada ne izostavljajući iz motrišta visoko rangiranoga austrougarskog činovnika „običnog“ i „malog“ čovjeka – ribara i težaka. Njegovi znanstveni i stručni uvidi temeljili su se na proučavanju tadašnje relevantne literature, posebno one objavljene na talijanskom i francuskom jeziku, ali i na vlastitim spoznajama koje je stjecao još kao dječak, a zatim i u zreloj dobi među saljskim ribarima, a od 1897. surađujući s ribarima cijeloga istočnog Jadrana koji se tada nalazio u sastavu Austro-Ugarske Monarhije. U svojim je rodnim Salima, nedugo nakon namještenja za pučkog učitelja, uveo nastavu na hrvatskom jeziku 1873. Stoga je s pravom u prigodi 100. obljetnice tog događaja osnovna škola u Salima imenovana po njemu. Po(d)učavao je sve generacije Saljana, od temeljenog opismenjavanja do upoznavanja s aktualnim društvenim i gospodarskim prilikama u svijetu i u domovini. Uputio je na važnost znanstvenog istraživanja ribarstva i važnost podučavanja ribara obilježjima morske biologije i ekologije, upotrebi ribolovnih tehnika i alata, prerade ribe, osmišljavanju združivanja malih ribara i programa financiranja ribolova te socijalne skrbi o starijim ribarima te potrebi održivog upravljanja ograničenim bogatstvima mora, što je, poznavajući neumjerenost mnogih sudionika u morskom ribarstvu, moguće postići preciznom regulacijom ribolova zakonskim i podzakonskim zabranama i nadzorom provedbe tih akata. Posebno su dragocjene njegove vizionarske ideje o važnosti akvakulture. Mnogi problemi na koje je Lorini upozoravao nisu riješeni ni danas, štoviše mnogi su samo produbljeni, posebno u pogledu crpljenja prirodnih resursa Jadranskog mora. Uzimajući u obzir potrebu osmišljavanja održivog i pametnog upravljanja prirodnim bogatstvima smatrali smo prikladnim i potrebnim komemorirati najvažnija Lorinijeva postignuća kao podsjetnik na ono što je bilo, kao pregled onoga što jest i kao pogled prema onomu što će možda biti u hrvatskom morskom ribarstvu.