Duh Sveti i karizme (Morepress Books, 2023)
Knjiga "Duh Sveti i karizme" bavi se pitanjem pneumatologije biblijskih tekstova u čijem je središtu ivanovsko poimanje Duha kao Parakleta - branitelja. Iz te središnje točke razmatra se očitovanje Duha na početku stvaranja, kroz proročko djelovanje, mudrosne tekstove do izlijevanja Duha na blagdan Pedesetnice. Iz Kristovog obećanja krštenja iz vode i Duha analizira se protestantsko i katoličko razumijevanje sakramenta krštenja, osobito uloga vode u novom krsnom preporođenju. Ističe se doprinos dvojice spiritanaca, Felixa Porscha i François Libermanna, u tumačenju spomenutog Ivanovog teksta o krštenju. U pentekostalnim i katoličkim karizmatskim zajednicama jako se naglašava događaj "krštenja u Duhu" i dar govora u jezicima koje su potvrda silaska Duha. Kompariranjem sakramenta krštenja i stvarnosti "krštenja u Duhu" utvrđuje se kako "krštenje u Duhu" ne treba shvatiti kao prvi silazak Duha Svetoga, kojeg se prema katoličkom shvaćanju prima već u krštenju, već plodonosno očitovanje djelovanja Duha na temelju primljenih sakramenata krštenja, a osobito potvrde. U okviru razlikovanja milosnih darova gratia gratis data koji nisu dati za osobno posvećenje i spasenje nego radi dobra drugih i izgradnju Crkve, analizira se i uspoređuje poimanje karizmi u sadašnjim karizmatskim zajednicama i klasično katoličko, osobito tomističko, gledanje na karizme. Posebno se govori o karizmi dara jezika koji se razumije kao stvarni ljudski jezik darovan poradi evangelizacije pogana. Taj dar je bio karakterističan za prvo vrijeme Crkve. U kasnijem vremenu nestaje kada Crkva govori svim jezicima, za razliku od pentekostalnog i katoličkog karizmatskog razumijevanja dara koji ne mora nužno biti pravi ljudski jezik u svrhu navještaja, nego može služiti i za osobnu molitvu. Fenomen "počivanja u Duhu" vrednuje se kao para-psihološki fenomen, a u novije vrijeme ga se promatra kroz inkarnacijsku prizmu posredovanja Božjeg djelovanja na čovjeka naravnim ili nadnaravnim sredstvima, što je moguće razlučiti iz konteksta osobne situacije vjernika.