Pandemija i ja: psihološki aspekti krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19 - Vulić-Prtorić , Anita; Bodrožić Selak, Matea; Sturnela, Paola (2023)
U ovoj monografiji prikazan je istraživačko-edukativni projekt Pandemija i ja u kojem su sudjelovali studenti psihologije i njihovi prijatelji i poznanici, njih ukupno oko 750. Projekt je pokrenut na početku pandemije (u ožujku 2020. godine) u sklopu nastave iz kolegija Zdravstvena psihologija i Praktikum iz psihodijagnostike na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.Cilj projekta bio je pružanje međusobne psihološke potpore i poticanje mentalno-zdravstvene pismenosti, a u svrhu prevencije negativnih psiholoških posljedica pandemije. Nas tri autorice zajedno s našim studentima prve i druge godine diplomskog studija, osmišljavale smo online upitnike i anketna pitanja, psihoedukativne materijale, radile analizu prikupljenih podataka i obavještavale sudionike o dobivenim rezultatima. Na temelju analize pokazatelja psihičkog zdravlja može se zaključiti da se u ovom istraživanju radilo o sudionicima koji su se dobro nosili sa novonastalom situacijom.Dobiveni rezultati sastavni su dio nekoliko diplomskih i završnih radova naših studenata te prezentacija na stručnim i znanstvenim skupovima. No, više od svega, ovaj je projekt za velik broj nas bio oblik međusobne podrške i način da što lakše prođemo kroz ovo krizno razdoblje.