Dobrobiti suradnje s užom i širom društvenom zajednicom - Bezina, Anamarija; Gall Borjan, Jasminka (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Suradnja s užom i širom zajednicom iznimno je važna za kvalitetu rada predškolske ustanove jer podrazumijeva njezine interakcije sa svojom okolinom. Većina današnje djece odrasta istodobno u obitelji i u odgojno-obrazovnim ustanovama, što upućuje na suradnju kao prijeko potrebnu sastavnicu za unapređenje kvalitete rada. Suradnja na relaciji roditelj – odgojitelj osnažuje odgojitelja u njegovu radu i osnažuje roditelja u njegovoj ulozi. Njihova zajednička obaveza je preuzimanje odgovornosti za odgoj i obrazovanje djeteta te pružanje potpore tijekom njegova odrastanja. Osim navedene suradnje, od iznimne je važnosti i suradnja s lokalnom zajednicom u okviru koje se također odvija proces učenja, a ona predstavlja brojne benefite za razvoj djeteta. U odgojno-obrazovnoj ustanovi ozračje bi trebalo biti poticajno za samostalno učenje svih sudionika, ali i za zajedničko promišljanje koje stvara suradničku kulturu, a ona je nužna za rast i razvoj vrtića kao dječje kuće. U svrhu pružanja podrške cjelovitom razvoju djeteta, omogućene su i interakcije s užom i širom društvenom zajednicom, koje se odnose na nova prostorno-materijalna okruženja i socijalnu sredinu u kojima dijete iskustveno uči. Prethodno navedeno prikazano je kroz projektni oblik rada („Siguran vrtić“ – izvanredne situacije), a kao sustav podrške pri provedbi, korištena je edukacijska platforma Hrvatskog Crvenog križa (HCK-a). Projekt se realizirao na više razina. Na razini ustanove (roditeljski sastanci, radionice i posjeti roditelja skupini – vatrogasca i medicinske sestre, te djelatnika HCK-a) i na razini posjeta raznim institucijama lokalne zajednice (Vatrogasnoj postrojbi Grada Trogira, Gradskom društvu Crvenog križa Trogir, Muzeju i Gradskoj knjižnici). Ovim načinom rada svi su sudionici postali sukonstruktori našeg projekta.