Sharenting – moderno roditeljstvo i položaj djece u digitalnom prostoru - Čižmešija, Marija; Dmitrovski, Ivanka (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Trend objavljivanja fotografija djece i maloljetnika od njihovih roditelja (eng. sharenting) u porastu je, čime roditelji, najčešće bez znanja i pristanka djece, kreiraju djetetov digitalni identitet, zanemarujući pritom njihovo pravo na privatnost i moguće negativne posljedice u budućnosti. Objavljivanjem sadržaja iz privatnog života roditelji izlažu vlastitu djecu komentarima javnosti, što u budućnosti može ostaviti negativne posljedice na njih. U ovom se radu prikazuju rezultati manjeg istraživanja u kojem su sudjelovali roditelji (N = 97), korisnici dječjeg vrtića u Zagrebačkoj županiji. Cilj istraživanja bio je ispitati navike i aktivnosti djece u digitalnom okruženju, navike, aktivnosti i razinu digitalne pismenosti roditelja te njihova znanja i stavove o posljedicama sharentinga. Istraživanjem se također nastojalo osvijestiti roditelje, sudionike istraživanja, o važnosti odgovornog ponašanja i zaštite djetetova identiteta u potencijalno opasnome digitalnom okruženju.