Orffov instrumentarij kao poticaj i sredstvo u stvaralačkom prostoru djetetova glazbenog razvoja u ranoj i predškolskoj dobi - Zubčić, Ana; Katavić, Marijana; Košta, Tomislav; Habuš Rončević, Snježana (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Glazbeni odgoj u predškolskoj ustanovi integrirani je dio jedinstvenoga odgojno-obrazovnog procesa i rada s djecom te doprinosi cjelovitom razvoju djeteta, a osobito njegovim stvaralačkim mogućnostima, odnosu prema okolini, socijalnoj interakciji, kreativnim sposobnostima, sposobnostima čitanja, imaginaciji i estetskom senzibilitetu za glazbu. Razdoblje ranog djetinjstva i predškolskog uzrasta najvažnije je za razvoj svih sposobnosti djece. Slušanjem i stvaranjem glazbe dijete uključuje sva svoja osjetila i ima potrebu na cjeloviti način izraziti svoj glazbeni doživljaj. U želji da u djetetu potaknemo stvaralački i kreativni potencijal stvaranja glazbe uz uključivanje različitih modaliteta poput sviranja na vlastitom tijelu uvodimo i rabimo ritmičke i melodijske udaraljke, dječji ili Orffov instrumentarij. Stoga se u radu nastojalo istražiti provode li odgojitelji zadarskih vrtića aktivnosti temeljene na Orffovu instrumentariju te u kojoj se mjeri smatraju kompetentnima za provođenje takvih aktivnosti. Jedan od ciljeva istraživanja je i ispitati jesu li vrtići opremljeni Orffovim instrumentarijem što bi trebao biti jedan od važnijih preduvjeta za provođenje glazbenih aktivnosti. Istraživanje je provedeno među odgojiteljicama i odgojiteljima zadarskih gradskih vrtića Radost i Sunce na uzorku od 64 ispitanika. U radu će također biti opisana aktivnost temeljena na glazbeno-pedagoškom konceptu Carla Orffa u kojoj su sudjelovala djeca mješovite skupine (3 – 5 godina) dječjeg vrtića Voštarnica u Zadru tijekom vremenskog razdoblja od dva mjeseca. Rezultati istraživanja pokazali su da većina odgojiteljica i odgojitelja provodi aktivnosti povezane s Orffovim instrumentarijem.