Poučavanje prirodoslovnih i društvenih sadržaja uz korištenje KUBOrobotike - Nikl, Sara; Jančič Hegediš, Polona; Hus, Vlasta (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Računalno razmišljanje definira se kao jedna od ključnih kompetencija suvremenoga doba jer objedinjuje različite kognitivne sposobnosti i vještine koje pojedincima omogućuju uspješno sudjelovanje u modernome društvu. Stoga je važno započeti njegov razvoj već od osnovnoškolske dobi. U ovome radu predstavljene su aktivnosti usmjerene na razvoj računalnoga razmišljanja kroz sadržaje prirode i društva, obuhvaćajući odgojno-obrazovne ishode iz tematskoga područja Prostor u trećem razredu osnovne škole. Kroz zadatke potpomognute KUBO robotikom učenici su učili rješavati probleme, sustavno obrađivati informacije, logički i algoritamski razmišljati, primjenjivati apstrakciju i generalizaciju, surađivati te su, ponajprije, imali priliku biti mentalno aktivni tijekom cijeloga procesa učenja. U empirijskome dijelu rada prikazano je da su, unatoč ograničenome broju nastavnih sati, učenici nakon provedenih aktivnosti ostvarili napredak i bolje razumijevanje osnovnih programerskih pojmova. Aktivnosti su se pokazale zanimljivima jer su učenici bili izrazito motivirani za rad s KUBO robotom, koji se pokazao kao koristan i primjenjiv alat za poučavanje početnoga programiranja.