Što je nama danas Građanin plemić? - Paprašarovski, Marija (Molière u hrvatskoj kulturi, 2024)
Polazeći od zamisli francuskog redatelja i prevoditelja Antoinea Viteza o podudarnosti književnog prevođenja i kazališne režije, jer obje aktivnosti podrazumijevaju umijeće izbora u hijerarhiji znakova, u ovom članku riječ je o tome kako se i zašto komedija-balet Građanin plemić izvodi danas. Predmet rasprave bit će dvije recentne predstave na hrvatskoj i na francuskoj sceni: prva na zagrebačkoj pozornici (redatelj: Krešimir Dolenčić, Hrvatsko narodno kazalište, 2009.) i druga u Molièreovoj kući (redatelji: Christian Hecq i Valérie Lesort, Comédie-Française, 2021.). Na temelju kritičke recepcije tih umjetničkih ostvarenja namjera rada je usporednom analizom istaknuti ideološke, političke i estetičke odabire u redateljskom pismu kojima se aktualizira Molièreov i Lullyjev komad praizveden 1670. u dvorcu Chambord.