Molière predstavljen lutkom - Vigato, Teodora (Molière u hrvatskoj kulturi, 2024)
U radu se problematiziraju mogućnosti izvođenja Molièreova djela u lutkarskom kazalištu. Kao primjer navodi se Molièreova komedija-balet Umišljeni bolesnik u režiji i scenografiji Zlatka Boureka. Polazi se od poetike grotesknog i ružnog kao aktivnog sudionika kazališnog čina, pri čemu ekspresivna likovnost i prenaglašena tjelesnost Bourekovih lutaka postaju nositelji ideja u uprizorenju Molièreova djela. Svjetonazor djela dodatno naglašava takozvani Bourekov teatar nakaza. S druge strane, u komediji autorica uočava lazzije, scenske igre i postupke zgušnjavanja koji čine osnovu dramaturgije lutkarske igre. U Molièreovoj komediji pronalazi elemente komedije dell’arte, što je udaljava od dvorske umjetnosti, ali s druge strane približava pučkom, odnosno lutkarskom izrazu. Lutkarsku predstavu Umišljeni bolesnik i Bourekove lutke promatra u kontekstu lutkarskog kazališta za odrasle (Figurentheater) i lutkarskih izvedbi Molièreovih drama u europskom lutkarstvu.