Vladari i patronat u kasnoantičkoj Raveni - Cirelli, Enrico (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Tijekom kasne antike i ranoga srednjeg vijeka, carica Galla Placidija, carski časnici i vladari, kralj Teodorik i kasnije kraljica Amalasunta, kao i egzarhi, biskupi i svećenstvo, služili su se patronatom nad raznim monumentalnim građevinama te time isticali svoje političke ambicije, društveni položaj i ugled, između ostalog i u Raveni, i to od vremena kada je grad postao novom carskom prijestolnicom. U ovom se radu pokušalo ocrtati taj fenomen te se time nastojalo ukazati na spomenute uloge društvenih elita kao na opći trend, i to počevši od 4., pa sve do kraja 8. stoljeća, dakle do u karolinško doba.