Jedan misal i njegov ilustrativni aparat – doprinos za minijaturu „tipa Bari (“Bari type”) - Orofino, Giulia (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
U ovom se tekstu raspravlja o fragmentarno sačuvanome misalu čiji su sastavni dijelovi, tj. pojedini listovi pohranjeni na različitim mjestima po cijeloj Švicarskoj. Unatoč tome što je riječ o iznimno zanimljivom rukopisu ne samo s tekstualnoga, kodikološkog i paloegrafskog stajališta, već ponajprije po njegovim zlatom urešenim dekorativnim iluminacijama, ovo je djelo u povijesnoumjetničkoj literaturi ostalo gotovo posve zanemareno. Vrlo kvalitetne iluminacije pokazuju iznenađujuću originalnost, a rad su jedne te iste ruke. Činjenice koje nam nude pismo (beneventana s čistim slovima „tipa Bari” slova) i dekoracija (ornamentalni inicijali i ilustracije na marginama koje ističu strukturu teksta te time naglašavaju snagu svetih riječi), upućuju na atribuciju ovih osamnaest sačuvanih listova skriptoriju koji je djelovao na širem prostoru grada Barija u Apuliji (Terra di Bari), a valja ih datirati u prvu polovinu 11. stoljeća.