LGBTIQ građa u velikim narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj - Džoić, Zrinka; Faletar, Sanjica; Dragija Ivanović, Martina (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Cilj istraživanja bio je vrednovanje zbirki narodnih knjižnica u šest najvećih gradova u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar i Velika Gorica) s obzirom na zastupljenost LGBTIQ građe u njihovim fondovima. Istraživačka pitanja postavljena su kako bi se istražila zastupljenost LGBTIQ građe u navedenim knjižnicama u odnosu na preporučene naslove te kako bi se istražilo postoje li odstupanja u zastupljenosti LGBTIQ građe s obzirom na različite tipove knjižnica (I., II. i III. tip prema Standardima za narodne knjižnice). Korištena je metoda usporedbe, koja je analizirala knjižnične zbirke u odnosu na preporučene naslove koje su odabrani lokalni relevantni stručnjaci za LGBTIQ problematiku predložili za uključivanje u fond narodnih knjižnica. Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja 2018., a podaci su ponovno provjereni u studenome 2023. godine. Rezultati ovog istraživanja, analizirani prema veličini i tipu knjižnica, pružaju uvid u stanje knjižničnih zbirki u Hrvatskoj u određenom trenutku i dovode do zaključka da je zastupljenost LGBTIQ građe relativno zadovoljavajuća. Dobiveni su rezultati, u načelu, usklađeni s rezultatima sličnih stranih istraživanja koja su uglavnom provedena u razvijenim zemljama engleskoga govornog područja, upućujući na veću zastupljenost LGBTIQ građe u knjižnicama većih gradova. Unatoč ograničenjima istraživanja (mali uzorak, subjektivnost odabira naslova i aktualnost popisa) istraživanje naglašava važnost potpore narodnih knjižnica u razvoju tolerantnih zajednica i osiguravanju građe za LGBTIQ populaciju. Inkluzivni knjižnični fondovi ključni su za prevladavanje društvenih predrasuda i pružanje podrške ranjivim skupinama u društvu.