Skala hiperaktivnosti, impulzivnosti i pažnje za djecu i adolescente - HIP: priručnik, normativni podatci i upitnici - Vulić-Prtorić, Anita (Morepress Books, 2023)
Na Skali hiperaktivnosti, impulzivnosti i pažnje za djecu i adolescente (HIP) procjenjuje se hiperaktivnost i impulzivno ponašanje te koncentracija djece i adolescenata, a prema popisu simptoma iz DSM-5 klasifikacije. Namijenjen je djeci u dobi od 10. godine nadalje, premda se zbog svoje jednostavnosti može primjenjivati i u mlađim skupinama, osobito ako se radi o individualnoj primjeni. Prednost HIP-a njegova je jednostavnost primjene, a svojim sustavom odgovaranja vrlo je prihvatljiv školskoj djeci. Može se primijeniti u kliničkoj procjeni, planiranju, praćenju i evaluaciji psihološkog tretmana te savjetovanju, znanstvenim istraživanjima i sl. Za primjenu HIP-a i interpretaciju odgovora potrebno je znanje iz područja razvojne psihologije i psihopatologije, psihodijagnostike, te poznavanje dijagnostičkih klasifikacijskih sustava. HIP se sastoji od 19 čestica koje opisuju najčešće simptome ADHD-a u djetinjstvu i adolescenciji. Premda je vrijeme ispunjavanja relativno kratko (10-ak min), HIP-om je moguće dobiti vrlo širok spektar informacija: o broju, učestalosti i vrsti simptoma hiperaktivnosti, impulzivnosti i nepažnje te o tome kako ih percipiraju roditelji. Upitnik je dostupan u deset istovjetnih verzija kojima se prikupljaju podatci dobiveni samoprocjenom djeteta ili adolescenta, zatim podatci o simptomima kod djeteta ili adolescenta dobiveni procjenom roditelja ili skrbnika te neke druge osobe (npr. liječnika). Na taj je način moguće uspoređivati percepciju simptoma različitih procjenjivača, njihovo slaganje, ali i razlike u djetetovu i roditeljevu doživljavanju simptoma. HIP je nastajao tijekom desetak godina brojnim provjerama i istraživanjima. Kao temeljni okvir za izradu ovog upitnika poslužile su dijagnostičke smjernice u DSM klasifikacijskom sustavu te upitnici i skale procjene koji se upotrebljavaju na tom području. U priručniku su opisani osnovni psihometrijski pokazatelji HIP-a, dobiveni u uzorku od 1161 sudionika, djece i adolescenata. Statistički pokazatelji dobiveni u normativnom uzorku prikazani su u tablicama. Sastavni dio priručnika su smjernice za interpretaciju dobivenih rezultata te primjerci Upitnika PSS. HIP pripada A-kategoriji psihodijagnostičkih sredstava i mogu ga upotrebljavati stručnjaci različitih struka koji se bave ovom problematikom – psiholozi, psihijatri, liječnici, socijalni radnici, pedagozi, edukacijski rehabilitatori i dr.