Druga Lazarova smrt, Država N.Y. - Skračić, Tomislav (Morepress Books, 2024)
Ova je studija nastala iz dijela autorovog istraživačkog rada na polju sadržaja i strukture romana o djeci i adolescentima. Nakon jednogodišnjeg studija na Sorbonni, na Odjelu za komparativne književne studije, neko je vrijeme posvetio španjolskom pikarizmu. Bogata literatura ga je usmjerila k europskom romanu općenito, ali i prema onom američkom druge polovice XIX. i prve XX. stoljeća. Uz povijesno-društvene danosti, zaokuplja ga i psihološka konstitucija likova, a posebno njihova (ne)estetska osjećajnost egzistencije. Stoga se odlučuje izraditi studiju na temu estetske aspiracije siromašna mladića, lika svojom mentalnom konstitucijom analogna španjolskom picaru. Pitanje evolucije pretpostavljalo je više susljednih faza „pikarizma“. Autor se odlučuje za onu posljednju, za američki naturalizam. Veza američkog romana te prve trećine XX. stoljeća s romanom europskog romantizma, a pozitivizma navlastito, više je nego razvidna. Za predložak analize odabire roman Američka tragedija Theodorea Dreisera. Proučivši djelo i dostupnu literaturu, autor dolazi do naslova Druga Lazarova smrt. Ovaj bi naslov bio aluzija na nestajanje jednog posebnog romanesknog sadržaja, a time i njegove poetike. Metodološki i kritički pristup se „pomiče“ iz jednog poglavlja u drugo : sociološku analizu smjenjuje ona strukturalistička pa psihokritička i psiho-stilistička. Nije neprimjetan ni genetski, a ni onaj ontofenomenološki pristup.