Globalne promjene u obrazovanju i očuvanju baštine: zbornik radova sa znanstveno-stručnog skupa VII. Dani Šime i Ante Starčevića (Morepress Books, 2023)
Tradicionalno se na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru održava bijenalni znanstveno-stručni skup u okviru Dana Šime i Ante Starčevića. U okviru 7. Dana Šime i Ante Starčevića 21. svibnja 2021. održan je virtualni znanstveno-stručni skup putem platforme Zoom, zbog svjetske pandemije virusa COVID-19, pod nazivom „Globalne promjene u obrazovanju i očuvanje baštine“. Svjesni činjenice globalnih promjena u Europi i svijetu, koje donose nove standarde, mobilnost, interkulturalnost, ali, nažalost, i migracije, neimaštinu, glad, ratove, klimatske katastrofe i sl., tema ovog skupa usmjerena je na dva oprečna pola – s jedne strane na prilagođavanje i prihvaćanje globalnih promjena, a s druge strane na očuvanje vrijednosti, baštine, načina života u pojedinim podnebljima koji je rezultirao evolucijom ljudi i ostalog živog svijeta. Pomirbu ovih dvaju polova smatramo ključnim čimbenikom napretka u prošlosti i danas kada su nam globalne promjene još više nametnute, te ih živimo i svjedočimo gotovo svakodnevno. Suvremene odgojno-obrazovne ustanove, za koje i ovaj sveučilišni odjel obrazuje stručne kadrove, također su stavljene pred određene zahtjeve globalnih procesa, a s druge strane predstavljaju ključna mjesta gdje se kultura, povijest i tradicija prenose s jednog naraštaja na drugi. Ostati i opstati u pojedinom podneblju, gradu, selu, na planini ili otoku upravo ovisi o zadovoljenju zahtjeva „misli globalno – djeluj lokalno“.