Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević (Morepress Books, 2023)
Zbornik je podijeljen u pet poglavlja nazvanih na način da prva slova naziva poglavlja čine ime NIVES, ocrtavajući pri tome neke od njezinih odlika: Nives kao nezaustavljiva urednica koja finim nitima spaja pisce, nakladnike i čitatelje i tkâ tekstove koji ulaze u lektire i kanone i u sadržajnome i u oblikovnome smislu; Nives kao inspiracija umjetničkih djela; Nives kao vrijedna i kreativna suradnica u području nakladništva, kreativnih industrija, digitalizacije kulturne baštine, znanstvenih i nastavnih pristupa; Nives čiji se znanstveni entuzijazam širi i na njezine suradnike koji istražuju i objavljuju u području nakladništva, bibliografske organizacije informacija, digitalne transformacije, kulturne baštine, narodnih knjižnica, književnosti i kulturalnih studija. Autori su znanstvenici i stručnjaci koje je na ovaj ili onaj način Nives kroz svoj rad dotaknula, potaknula, čije je radove poticala, objavljivala, inicirala… O kreativnosti u pristupima koje je činila u nakladništvu i baštini najrječitije govore teme koje su ovdje, Nives u čast, zastupljene, a protežu se od kreativnosti u uredništvu (D. Oraić Tolić), oulipovskoga književnog izričaja (J. Horvat), biblioteka i njihova značenja, kao i vrijednosti znalački uređenih knjiga (H. Sablić Tomić, S. Knežević), bibliografije knjiga hrvatskih iseljenika (A. Barbarić), oblikovanja knjige (A. Pojatina, I. Despot), osobnoga izričaja u književnosti koji je promicala (M. Duić), znanstvenoga pristupa nakladništvu (M. Kovač, N. Lujanović), kreativnih industrija (I. Buljubašić Srb, J. Mijoč), digitalizacije i digitalne transformacije (T. Aparac-Jelušić, M. Tomić, D. Cupar, L. Grzunov), istraživanja čitanja (M. Dragija Ivanović, D. Cupar, Z. Džoić, Z. Velagić, M. Đurčević), urbanoga knjižničarstva i narodnih knjižnica (L. Kodrić Zaimović, J. Kovačević, M. Bakmaz), do popularne kulture (M. Batur), književnosti (H. Mesić, L. Bajuk) itd. Prikupljeni prilozi su vrijedan doprinos razvoju hrvatskoga nakladništva, informacijskih znanosti, kulturalnih studija i drugih područja kojih se Nives dotaknula i kojima se još uvijek bavi.