Neuropedagogija ranog djetinjstva: otvoreni prozor prema svijetu - Varga, László (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Međunarodnu istraživačku skupinu i laboratorij za neuropedagogiju ranog djetinjstva (NeuPedLab©) osnovao je Laszlo Varga na Pedagoškom fakultetu Benedek Elek u Sopronu, Mađarska (Varga i Szécsi, 2018). Najnovija istraživanja naglašavaju važnost djetinjstva kao ključnog faktora. U posljednjih nekoliko godina istraživanja o ranom razvoju mozga i emocionalnom razvoju male djece naglasila su njegovu važnost za kasniji razvoj. Integracija navedenih, „mozgom vođenih i srcem osjetilnih“, istraživanja u praksi u učionici zahtijevat će znatan dijalog između odgojitelja i neuroznanstvenika kako bi se unaprijedila i istraživanja i institucije ranog djetinjstva. Povezivanje istraživanja mozga i emocionalne inteligencije s obrazovanjem ranog djetinjstva iznimno je vrijedno za naše razumijevanje razvoja i učenja djece. Ovaj pregled pružit će obrazovnim znanostima mnoštvo novih informacija i podataka, dok će istovremeno modificirati i dopuniti sadržaj obuke odgojitelja u vrtićima i edukatora ranog djetinjstva, kao i inovaciju obrazovnih i istraživačkih objekata ranog djetinjstva (Szécsi, Varga i Mák, 2018). Ljudski je mozak tajanstveni organ koji predstavlja ozbiljne izazove za učenje znanstvenicima i odgojiteljima. Razumijevanje kako neuroznanost može informirati obrazovne strategije i otkrivanje što učitelji žele i trebaju znati o načinima na koje djeca uče dva su ključna pokretača neuroobrazovne inicijative. Pri rođenju mozak je izvanredno nedovršen. Period do osam godina vrhunac je razvoja mozga. Od rođenja do otprilike osme godine mozak je superspužva. U tom smislu, ovo je najupijajuća faza mozga, u kojoj aktivno uči iz okoline. Tzv. „prozori prilike“ osjetljiva su razdoblja u životima djece kada se odvijaju specifične vrste učenja. Informacije lako ulaze u mozak kroz „prozore“ koji su otvoreni samo kratko vrijeme. Tada se „prozori“ zatvaraju pri čemu se dobar dio osnovne strukture mozga uobličio, nakon čega vjerojatno neće više doživjeti mnogo promjena. Ključno je pitanje što dati, a što ne dati djeci u njihovim prvim godinama. Djeca koja imaju malo prilika za istraživanje i eksperimentiranje sa svojom okolinom možda neće u potpunosti razviti neuronske veze i puteve koji omogućuju kasnije učenje. Nadalje, izloženost traumi ili kroničnom stresu može učiniti djecu sklonijom emocionalnim poremećajima i manje sposobnima za učenje. Znanstvenici neprestano uče više o tome kako se mozgovi male djece razvijaju. Istovremeno, učitelji traže učinkovite strategije kako bi pomogli djeci da se koriste svojim mozgovima do njihova punog kapaciteta (Mák, Szécsi & Varga, 2018). Ovaj pregled također doprinosi ovom dijalogu sažimajući ono što već znamo o procesu učenja u mozgu i sugerira kako bi to moglo informirati proces poučavanja i učenja u učionici. Inteligentno ulaganje jest vrsta ključa za uspostavljanje sretnog života, pa postoji neograničena prilika i golema odgovornost na našim ramenima, jer rane godine traju zauvijek.