Sjemenka je srce biljke : obrazovni kontekst kao moćni sudionik odnosa između prirodnoga i digitalnoga - Buonanno, Rosa; Barbara Donnici, Maria (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Cilj ovog rada jest istražiti obrazovni okoliš kao mjesto u kojemu vlada sklad, ljepota i znatiželja, u kojemu različite aktivnosti omogućuju prirodne procese učenja u multisenzornom i interaktivnom tijeku. Postojeća literatura potvrđuje međuovisnost živih bića, životinjskog i biljnog svijeta te koliko je važna za ljudska bića. Biljke, kako zbog svojeg ponašanja, analiziranog neurobiologijom, tako i zbog psihofizičke dobrobiti koju prenose, preuzimaju ključnu ulogu u učenju o vitalnim procesima. Ovaj rad analizira ono što je proizašlo iz dječjih istraživanja o dijalogu između biljaka i digitalnih alata. U istraživanju se rabio kvalitativni pristup temeljen na pedagoškoj dokumentaciji koja prati interpretativne procese djece i učitelja, kontinuirano promišljajući o njihovu učenju kroz različite jezike: pisanje, grafiku, slike, tekstove, priče, videozapise. Rezultati pokazuju kako djeca, s pomoću digitalnih alata, razumiju vitalne procese biljaka i sličnosti među živim bićima. Ovaj rad želi aktivirati nova područja istraživanja o sporim procesima rasta biljaka i važnosti edukacijskog prostora, otvarajući mogućnost produbljivanja ekoloških tema u talijanskim školskim kurikulumima.