Potencijal prostora u odgojno-obrazovnom procesu - Kokanović, Tihana (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Poticajno okruženje omogućuje razvoj punog potencijala svakog djeteta koje u njemu boravi. Dijete u interakciji sa svojim okruženjem razvija kreativne i stvaralačke osobine koje postaju temelj za aktivno propitivanje, istraživanje i razvoj njegova potencijala. Bogato opremljen i razvojno orijentiran prostor neupitna je karakteristika zajednice koja se brine, podržava i potiče kvalitetan pristup usmjeren aktivnom učenju djeteta. Predškolske ustanove trebale bi (p)ostati i biti mjesto kreirano po mjeri djeteta na način da odgovore na sve njegove odgojno- obrazovne potrebe. Izazov je to koji pred stručnjake stavlja veliku odgovornost, ali i zahtijeva pomno promatranje, planiranje i strukturiranje poticajne okoline kako bi na primjeren i adekvatan način razvijali puni djetetov potencijal. Budući je prostor, odnosno bogato i kvalitetno osmišljeno vrtićko okruženje, važan čimbenik cjelovitoga djetetova razvoja, odgojitelji su ti koji bi zajedno s djecom trebali osmisliti i strukturirati sredinu koja će poticati kreativnost i istraživanje, izazivati znatiželju i pobuditi interes, te omogućiti razvoj svih njegovih potencijala. U radu se razmatra pedagoško oblikovanje kvalitetnoga prostorno- materijalnog okruženja koji će, kao takav, potaknuti aktivno učenje djece i stimulirati njihov cjeloviti razvoj. U teorijskom smislu rad je orijentiran na konstruktivističku i sociokonstruktivističku paradigmu, kao uporišta suvremenog shvaćanja djeteta kao aktivnog i angažiranog (su)kreatora primjerenoga i razvojnoga vrtićkog okruženja.