Prostor, likovne aktivnosti i njemački jezik - Plivelić, Marijana (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Suvremeni metodički pristup u radu s djecom predškolske dobi zagovara interdisciplinarno i međupredmetno povezivanje sadržaja odgojno-obrazovnog procesa kao i uključivanje neformalnih oblika poučavanja u svrhu kvalitetnoga, otvorenog, fleksibilnog i spontanog usvajanja stranog jezika. Uspješno usvajanje stranog jezika moguće je kada se temelji na učenju o stvarima koje zanimaju dijete i koje plijene njegovu pažnju. Budući da je likovni jezik univerzalan, spontan i blizak djetetu, predstavlja dobar temelj za usvajanje novih riječi na stranom jeziku (u ovom slučaju na njemačkom jeziku). Kako bismo povezali sadržaje likovne kulture i sadržaje njemačkog jezika, potrebno je koristiti se kreativnim likovno-vizualnim poticajima i aktivnostima u kojima će dijete estetski senzibilitet povezati s intuitivnom percepcijom i intelektualnom analizom, a sve navedeno kod djeteta potiče mnogostrukost mišljenja i djelovanja što stvara osnovu za daljnje obrazovne procese. Integriranjem neverbalnoga likovnog jezika u različite aktivnosti dijete kao sukreator u stvaralačkom procesu usvaja planirane lingvističke sadržaje na njemačkom jeziku.