Kako djeca doživljavaju svoj vrtić - Zjačić-Ljubičić, Sandra; Očko, Lana (Nova promišljanja o djetinjstvu II: dijete i prostor, 2026)
Pružajući djetetu mogućnost da se aktivno uključi u planiranje aktivnosti u kojima i samo sudjeluje poštujemo i njegovo pravo na kontinuitet u odgoju i obrazovanju. Samim uvođenjem djeteta u proces dajemo mu mogućnost da odabere ono što njemu odgovara. Slijedeći njegove potrebe i interese, ostvarujemo i jedan od naših ciljeva koji uključuje unapređivanje i mijenjanje odgojno-obrazovne prakse. U ovom radu poseban naglasak stavlja se na doživljaj koji djeca imaju u vezi s centrima aktivnosti u sobi dnevnog boravka i sportskoj dvorani. Cilj je rada prikazati dječje doživljaje centara aktivnosti i sportske dvorane postavljanjem istraživačkih pitanja djeci u dobi od šest do sedam godina, te snimanjem i fotografiranjem centara i sportske dvorane od djece. Daljnji cilj bio je također poticanje inicijativnosti i samoorganizacije djece u oblikovanju centara aktivnosti, kao i kreiranju vlastitih aktivnosti u njima. Djecu valja poticati na izražavanje prijedloga, inicijativa i sugestija koje se u oblikovanju odgojno-obrazovnog procesa uzimaju u obzir, čime se također potiče razvoj djetetovih građanskih kompetencija. Na taj način djeca se osposobljavaju za demokratski dijalog s ostalim sudionicima procesa te pripremaju za aktivno sudjelovanje u životu i radu društvene zajednice. U radu je korišten mozaik- pristup. Pokušat će se dati odgovor na pitanja što djeca vole raditi te koje im je omiljeno mjesto u vrtiću. Na temelju dobivenih rezultata možemo zaključit i da djeca rane i predškolske dobi radije iznose ono što im se sviđa nego ono što im se ne sviđa. Omiljena mjesta koja su djeca fotografirala i snimala bila su ona koja su omogućavala dječju inicijativu, poticala maštu i fizičku aktivnost. Djeca biraju mjesta i okruženje koja olakšavaju različite vrste komunikacije. Simbolička igra na najnapredniji način poticala je kod djece razvoj metakognitivnih sposobnosti, te osjećaj zadovoljstva samim sobom. Nasuprot tomu, djeca nerado odabiru centre gdje moraju dugo sjediti.