Calices et patenae funerales i srednjovjekovna crkva Sv. Ivana na Bribiru - Milošević, Ante (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Povod za raspravu u ovom tekstu su nalazi kaleža i patene koji su bili priloženi uz pokojnike u grobovima srednjeg vijeka na Bribirskoj glavici (antička Varvaria, srednjovjekovni Breberium). Raspravi su dodani i drugi takvi nalazi iz srednje Dalmacije, a pokazalo se da je riječ o pogrebnoj praksi kakva je u to vrijeme bila prisutna i vrlo raširena u drugim dijelovima Europe, gdje je u pravilu bila povezana s ukopima crkvenih uglednika. S tim analogijama objašnjeni su i kaleži s patenama u grobovima na Bribiru, a kako su nađeni u sklopu sakralne arhitekture pretpostavljeno je da pripadaju grobovima crkvenih uglednika. S tim u vezi ponovo je otvoreno i pitanje kronologije same crkve koju, s titularom Sv. Joakima i Ane, danas koriste vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Njezino datiranje, naime, do sada se kretalo u vrlo širokom vremenskom rasponu. Temeljem najnovijih arheoloških istraživanja crkve i njezina neposrednog okoliša, utvrđeno je da se ta građevina, dijelom adaptirana u 18. stoljeću, uistinu nalazila u sklopu srednjovjekovne opatije Sv. Ivana Evanđelista, poznate iz povijesnih izvora, da je sagrađena u prvoj polovini 14. stoljeća nad ostatcima kasnoantičke i ranosrednjovjekovne osmerolisne rotonde te da je jednim dijelom služila i kao cemeterijalna crkva nekom od rodova moćnih i utjecajnih Šubića Bribirskih.