Boka kotorska na slikama Johanna Hogemüllera - Tomić, Radoslav (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Johann Högelmüller poznat je kao autor mape litografija „Sjećanje na Dalmaciju” (Erinnerung an Dalmatien). U njoj je, prema Högelmüllerovim crtežima, litografije izradio V. X. Sandmann, a otisnuo ih oko 1847. godine L. T. Neumann u Beču. Mapa sadržava 24 litografije s vedutama i motivima iz Dalmacije od Zadra do Boke kotorske. O autoru je malo što poznato. Prema dosadašnjim podatcima bio je austrijski časnik, koji je u Dalmaciju stigao na službu, a živio je – čini se – u Splitu i Kotoru, u kojemu je, prema zapisu na Autoportretu koji se ovom prigodom publicira – i umro. U Dalmaciji je boravio prije 1847. godine crtajući ambijente prema kojima će potom u Beču nastati litografije. Autor publicira četiri do sada nepoznate Högelmüllerove slike (ulje na kartonu). Na jednom je njegov autoportret dok su na tri druge prikazani motivi iz Boke kotorske (Kotor, Prčanj, Dobrota). Autoportret je, prema naknadnom zapisu na poleđini nastao 1850., dok je Veduta Prčanja potpisana i datirana 1857. godinom, što znači da je u to vrijeme Högelmüller živio u Boki, vjerojatno u Kotoru, važnom vojnom i pomorskom gradu na krajnjem jugu Dalmacije. Istovremeno se Högelmülleru pripisuje i slika „Pogled na Kotorski zaljev sa Sv. Trojice” (Split, privatno vlasništvo) podrijetlom iz Dobrote. Utvrđuje se da je slikar posjedovao skromne likovne sposobnosti te da se u svom radu oslanjao na djela istaknutijih austrijskih umjetnika koji su boravili u Dalmaciji slikajući njezine gradove i krajolike (Heinrich Louis Gurlitt i Rudolf von Alt).