Doprinos knjižnica društvenoj uključenosti migranata - Kolarić, Alica (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Odvijanje sigurnih i zakonitih migracija, uz poštovanje ljudskih prava i humani tretman migranata, jedan je od zahtjeva koje pred globalnu zajednicu postavlja Agenda 2030 za održivi razvoj. Svijest o ulozi knjižnica u procesima migracija prisutna je u međunarodnoj knjižničarskoj zajednici već desetljećima. Knjižnice pružaju informacije i druge oblike pomoći te pridonose uspješnom snalaženju migranata u njihovu novom okružju. Međunarodna stručna zajednica priključuje se globalnim naporima usmjerenim k olakšavanju procesa migracija, pružajući kontinuirano vodstvo za pružanje učinkovitih knjižničnih usluga za migrante. Rad donosi pregled odabranih istraživanja informacijskog ponašanja migranata koja upućuju na ulogu kvalitetnih informacija i knjižničnih usluga i prostora u procesu preseljenja i izgradnje života u zemlji primitka migrantske populacije. Također se predstavljaju temeljni dokumenti Međunarodne federacije knjižničarskih društava i ustanova IFLA koji nude smjernice za pružanje knjižničnih usluga koje mogu pridonijeti informiranosti i društvenoj uključenosti migranata.