Istraživački pogledi nakladništva o nakladništvu - Tomašević, Nives (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Istraživački pogledi nakladništva o nakladništvu pregled je izabranog dijela hrvatskih publikacija koje se bave poviješću nakladništva i nakladničkih proizvoda okrenutih istraživanju nakladništva. Cilj rada istražiti je nakladničku produkciju od početka novog milenija do suvremenosti okrenutu temama nakladništva te analiziranju nakladništva kao jednog od dvanaest sektora kreativne industrije. U radu se izabrane bibliografske jedinice obrazlažu u svojemu temeljnom konceptu te prinosima nakladništvu i informacijskoj znanosti. Riječ je o dvadeset i četiri naslova redom objavljena u uglednim nakladničkim kućama što navedenim naslovima jamči zamjetnu stručnu, znanstvenu i čitateljsku recepciju. Izborom i analizom izabranih naslova u radu se postavlja temelj bibliografske baze nakladničkih uknjiženih naslova o nakladništvu, a istraživačima nakladništva za nadogradnju uspostavljenog pregleda srodnim, budućim naslovima.