Gdje se nakon završenog studija žele zaposliti studenti informacijskih znanosti sa Sveučilišta u Zadru: longitudinalno istraživanje - Duić, Mirko; Juric, Mate; Peša Pavlović, Nikolina (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
Cilj ovog istraživanja bio je predstaviti preferencije redovitih studenata prve godine prijediplomskog studija Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u vezi s područjima u kojima bi nakon završenog studija željeli raditi. Također, cilj je istraživanja bio ustanoviti njihove motivacije za upis ovog studija te ustanoviti jesu li zadovoljni studijem. U sklopu istraživanja analizirani su odgovori prve godine studenata redovitoga prijediplomskog studija informacijskih znanosti na sljedeća pitanja: Kako ste se odlučili upisati studij informacijskih znanosti? i Što bi htjeli raditi poslije studija?. Riječ je o longitudinalnom istraživanju s obzirom na to da su odgovori na ova pitanja prikupljeni tijekom sedam akademskih godina, u periodu od 2016. do 2023. godine. Odgovori su prikupljeni u okviru izrade zadatka koji su studenti radili tijekom kolegija Uvod u mrežne sustave i tehnologije na studiju informacijskih znanosti u Zadru. Prikupljeni su i analizirani odgovori 124 studenta. Kako bi se obradili prikupljeni odgovori studenata, korištena je metoda analize sadržaja. Svrha je istraživanja bila dobiti detaljniji uvid u stavove i preferencije studenata, kako bi se doprinijelo informiranome, kvalitetnom razmatranju o mogućem unapređenju i preoblikovanju sadržaja studijskog programa informacijskih znanosti, kao i oblikovanju različitih promocijskih aktivnosti s ciljem privlačenja novih studenata. Prema rezultatima istraživanja, znatan dio studenata izražava zadovoljstvo studijem iz različitih razloga, među kojima su raznolikost nastavnih tema tijekom studija te studentska praksa, vježbe i posjeti ustanovama. Gotovo polovina studenata studij je upisala zbog želje za radom u knjižnicama, a najčešći razlozi koje navode za to su ljubav prema knjizi i čitanju, kao i želja za radom s djecom i mladima, sudjelovanje u njihovu odgoju i obrazovanju.