Nastavni materijali za glazbene kolegije I - Habuš Rončević, Snježana; Košta, Tomislav (2023)
Nastavni materijali za glazbene kolegije namijenjeni su studentima Sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao i studentima Integriranog preddiplomskog i diplomskog učiteljskog studija.Glazbeno osposobljavanje na studijskom programu Rani i predškolski odgoj i obrazovanje započinje kolegijem Notno pismo, a nastavlja se Glazbenom kulturom. Zatim studenti trebaju svladati vještine samostalnog sviranja i pjevanja na kolegijima Vokalno-instrumentalni praktikum I i II i tek su tada spremni za glazbenu metodiku, odnosno praktični rad u vrtiću.Na Integriranom preddiplomskom i diplomskom učiteljskom studiju, studenti se glazbeno osposobljavaju na kolegiju Osnove teorije glazbe, zatim na Glazbenoj kulturi da bi vještine samostalnog sviranja i pjevanja stjecali na kolegijima Glazbeni praktikum I i II. Nakon toga su spremni za Metodiku glazbene kulture, odnosno praktični rad u školi.Nastavni materijali koji stoje pred vama sadrže osnove teorije glazbe što ih čini prikladnim za uporabu na kolegijima Notno pismo i Osnove teorije glazbe kao i za kolegij Glazbena kultura. Upute koje materijali donose, a odnose se na stjecanje vještina samostalnog sviranja na instrumentu (klavijaturi) prikladni su za uporabu na kolegijima Vokalno-instrumentalni praktikum I i II kao i Glazbeni praktikum I i II. Metodičke upute za obradu pjesama po sluhu mogu biti od koristi i na nastavi metodike glazbe. Bogat fond od 50 brojalica i pjesama bit će od velike koristi svim studentima predškolskog i učiteljskog studija kao i odgojiteljima i učiteljima koji već rade s djecom.Po završetku studija studenti bi trebali svladati i služiti se notnim pismom i oznakama te znati odsvirati i otpjevati programom predviđene skladbe za rad u predškolskim ustanovama. Nadamo se da će ovaj radni materijal koristiti studentima kao pomoć pri stjecanju glazbenih znanja i vještina te će im služiti kao podsjetnik u nastavku praktičnog rada i nakon završetka studija.