Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana VII.: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, Zadar, 25. – 27. listopada 2018. - ompadmin; Balić-Nižić, Nedjeljka; Bukvić, Ana; Zudič Antonič, Nives (2023)
Zbornik sadrži radove XII. Međunarodnog skupa Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana održanog od 25. do 27. listopada 2018. u Zadru, u organizaciji Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru. Na skupu je sudjelovao četrdeset i jedan znanstvenik iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Egipta. Objavljeni radovi predstavljaju rezultate i zaključke znanstvenih istraživanja i proučavanja književnih, kulturnih i jezičnih dodira i prožimanja među obalama Jadranskog mora. Općenito, Zbornik se uklapa u niz djela koja se bave proučavanjem hrvatskotalijanskih književnih, jezičnih te kulturnih dodira i prožimanja. Njegova se dodatna vrijednost očituje u kontinuitetu istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na ranijim skupovima Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana organiziranima u Zadru 2006., 2008., 2010. 2012., 2014. i 2016. godine, te objavljeni u istoimenim zbornicima (2008., 2010., 2013., 2016., 2019. i 2023.). Ovom prilikom zahvaljujemo autoricama i autorima radova na vrijednim prilozima, recenzentima i recenzenticama na sugestijama kojima su doprinijeli kvaliteti radova, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciju XII. Međunarodnog skupa Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana. Nadamo se da ćemo inicijativu nastaviti, pobuđujući i u budućnosti interes i sudjelovanje znanstvenih istraživača iz različitih disciplina.