Nova promišljanja o djetinjstvu: dijete i prostor - Ivon, Katarina; Košta, Tomislav; Vidaković Samaržija, Donata (2024)
Suvremena (postmoderna) promišljanja o djetetu i djetinjstvu u velikoj mjeri mijenjaju i modificiraju percepciju djetinjstva, dijelom se i odmičući od razumijevanja djetinjstva isključivo kao razvojne faze, približavajući se poimanju djetinjstva kao društvenog konstrukta ovisnog o vremenu, prostoru i kulturi. Sukladno tome i predodžba djeteta se transformira od pasivnog entiteta koji treba tjelesnu i emocionalnu zaštitu do aktivnog društvenog faktora koji ima potrebu aktivno sudjelovati u svemu što ga okružuje. Društvene i humanističke znanosti ovakvom promjenom odgojne i obrazovne paradigme te percepcije djeteta i djetinjstva pronašle su svoj zajednički interes u interdisciplinarnom dijalogu koji ponajbolje interpretira, osvjetljuje i konceptualizira djetinjstvo. Suvremena literatura istražuje djetinjstvo s pozicija izuzetne znanstvene kompleksnosti, ipak dajući primat multidisciplinarnim znanstvenim i epistemološkim pozicijama. Upravo je to osnovna misao serijskih publikacija pod nazivom Rethinking Childhood koje nastaju u suradnji dviju visokoobrazovnih institucija Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru. Monografije se žele smjestiti u širi kontekst suvremenih istraživanja djetinjstva, pritom okupiti stručnjake iz različitih područja (iz različitih kultura) koji se iz različitih perspektiva bave djetinjstvom kao istraživačkim predmetom. Znanstvena monografija koja je pred nama propituje veze dvaju koncepata, djetinjstva i prostora. Usmjerena je na utjecaj djeteta na prostor i prostora na dijete i djetinjstvo. Važnost prostora i prostornosti moguće je prepoznati u različitim znanstvenim disciplinama (pedagogiji, psihologiji, sociologiji, filologiji, filozofiji, povijesti, antropologiji, kulturnim studijima i studijima djetinjstva), kao i u polju umjetnosti. Preosmišljavajući kategorije prostora te ih povezujući s djetetom i djetinjstvom u znanstvenim raspravama otvorili su se zanimljivi uvidi u fenomene prostora i prostornosti – počevši od stvarnih (fizičkih) prostora, preko mentalnih i emocionalnih prostora djeteta do konstruiranih (društvenih) prostora djetinjstva. Važno je istaknuti da se koncepti prostora koje vezujemo za dijete i djetinjstvo promatraju kao kulturni konstrukti određenog vremena. Monografija sadrži 27 znanstvenih radova, od toga 16 izvornih znanstvenih radova, 9 prethodnih priopćenja, te 2 pregledna rada. Radovi su podijeljeni u četiri (različite) tematske cjeline: Interpretativni potencijali prostora u književnosti i kulturi, Prostorna značenja u jeziku i filmu, Duhovni, virtualni i stvarni prostori u odgoju i obrazovanju, Prostori u igri i umjetnosti. Svaka od cjelina fokusirana je na određene znanstvene discipline unutar koje pratimo argumentiranu raspravu istraživača sličnih znanstvenih profila, a u cjelini strukturirajući multidisciplinaran i holistički pristup prostornosti djetinjstva, pritom nudeći zanimljiv i poticajan odnos djeteta (djetinjstva) i prostora. Svi su radovi prošli pojedinačni recenzentski postupak (dvostruko slijepu recenziju), te je monografija recenzirana u cjelini.