ZFD 8: Zadarski filološki dani: zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa Zadarski filološki dani 8 održanog u Zadru i Benkovcu 8. i 9. studenoga 2019. - ompadmin; Knežević, Sanja; Vidić, Adrijana (2023)
Međunarodni znanstveni skup Zadarski filološki dani 8, u organizaciji Odjela za kroatistiku i Odjela za rusistiku Sveučilišta u Zadru, održan je 8. i 9. studenoga 2019. godine na Sveučilištu u Zadru i u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. Tematski je Skup bio fokusiran unutar četiri cjeline aktualnih filoloških istraživanja – „Jezik i književnost zadarskoga područja (19. stoljeće)“, „Književni lik“, „Književnost i povijest“ i „Slavistika danas! Lokalni, regionalni i globalni doprinos“. Na Skupu je sudjelovalo više od stotinu izlagača iz Hrvatske i drugih europskih zemalja (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Poljska, Italija, Rusija, Španjolska i dr.).Zbornik radova Zadarski filološki dani 8 u konačnici objedinjava dvadeset i sedam radova iz sva četiri istraživačka područja i to na hrvatskom, engleskom i ruskom jeziku. Svaki pojedini rad podvrgnut je dvostrukoj slijepoj recenziji s visokim udjelom međunarodnih recenzenata. Unutar svih istraživačkih sekcija bilježimo raznolikosti u istraživačkom pristupu; tako s podjednakim užitkom čitamo radove koji se bave teorijskim aspektima određenih žanrova, kao i one koji interpretativno ukazuju ili na već zaboravljene ili nedovoljno poznate autore i djela hrvatske i drugih slavenskih književnosti, odnosno one koji kontekstualiziraju posve suvremene književne pojave. Iznimno su zanimljivi i lingvistički prinosi u Zborniku koji obuhvaćaju širok istraživački spektar – od povijesti jezikoslovlja, dijalektoloških istraživanja do problematiziranja novih metoda i alata u procesu poučavanja stranih jezika, odnosno hrvatskoga kao inog.