Otkrivanje jezika mira : priručnik sociopsihodrame - Damjanov, Jana; Westberg, Monica (2023)
Ideja knjige je rezultat suradnje autora koji su bili treneri na kurikulumu, kako na zoom webinarima tako i u proljetnoj školi: Børge Kristoffersen, Mariolina Werner Guarino, Margarida Belchior, Monica Westberg i Jana Damjanov. Još dvoje trenera koji su bili na webinarima, Monica Zuretti i Fernan Rodriguez Cetran bili su velika inspiracija cijelom projektu. Sam pojam sociopsihodrama dolazi od naše prijateljice Monice Zuretti koja je iz Argentine i koja razvija sociopsihodramsku praksu diljem svijeta. Ona i Monica Westberg počele su širiti sociopsihodramu Europom od 1980-ih i rade na tome i danas. Mi ostali koji smo napisali poglavlja u ovom priručniku njihovi smo studenti, prijatelji i kolege i duboko smo zahvalni za sve što smo naučili.Sjeme za ovaj projekt i ovaj priručnik posađeno je 2018. godine u Berlinu, gdje smo imali međunarodni sastanak i zahvalni smo svim kolegama koji su bili s nama i pomogli nam u sadnji.Ovo nije običan priručnik nego kombinacija vrlo praktičnih tekstova, s objašnjenjem pojma sociopsihodrame i njene teorije, te s primjerima i prijedlozima vježbi i zagrijavanja kojima se kao čitatelj lako možete poslužiti. Na vama je, dragi čitatelju, da ih prilagodite svom radnom okruženju. S druge strane, priručnik se kombinira i s poglavljima koja su nova čitanja Morenove teorije, razvoj te teorije i filozofije, promišljanja osobnih priča i primjeri iz profesionalnog rada. Ova knjiga pomoći će čitateljima da započnu vlastito putovanje u sociopsihodramu, a svi smo vrlo sretni što smo to uspjeli! Uživajte i uzmite iz nje sve što vam pruža!