(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
Zagrebački Arheološki muzej pod neobičnim je okolnostima godine 1990. otkupio brončanu statuetu atleta, a za koju je naknadno bilo utvrđeno da potječe iz Petrinje. Premda o tome nema vjerodostojnih podataka čini se, ipak, da je slučajno bila otkrivena na prostoru jedne od tamošnjih vojarni prigodom izvođenja radova na kanalu namjenjenom polaganju vodovodne cijevi. S likovnog stanovišta moguće je zaključiti da je statueta iznimno kvalitetna te se u tom pogledu ističe među drugim zanimljivim primjercima sitne figuralne brončane plastike iz muzejskih zbirki u Hrvatskoj. Razmjerno je dobro očuvana, premda joj je površina mjestimice znatno oštećena korozijom, ali i neprimjerenim konzervatorskim zahvatom. Od dijelova koji statueti nedostaju treba spomenuti gotovo čitavu lijevu ruku, zatim spravu koja se nalazila na poluotvorenom dlanu desne ruke, a nema niti odgovarajuće metalne baze. Ikonografsko-stilski elementi navode na zaključak da statueta, po svemu sudeći, predstavlja jednu od malobrojnih sačuvanih replika Polikletova Diskofora. Po svemu sudeći riječ je o jednoj od inačica tipa njegova Nosača diska, djela koje je manje poznato u kiparskom opusu tog istaknutog predstavnika klasičnog razdoblja grčke skulpture. Za arhetip njegova Diskofora pretpostavlja se da je nastao u ranijem klasičnom razdoblju, vjerojatno oko 460. god. pr. Kr., ili nedugo nakon navedenog datuma, a svakako prije od Dorifora i Dijadumena, najpoznatijih Polikletovih likovnih ostvarenja Polikletovski elementi na statueti iz Petrinje očituju se u karakterističnim proporcijama i čvrstoj konstrukciji tijela, u balansiranju pojedinih dijelova tijela, a osobito u snažnoj muskulaturi koja karakterizira likove njegovih atleta. Sudeći po mirnom izrazu lica, glavi koja je lagano nagnuta u desnu stranu i poglavito tipu frizure s karakterističnim rasporedom pramenova, statueta, po svemu sudeći, potječe iz prvih desetljeća 1. st.