(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
Autor nastoji simbole, tj. motive euharistijskih ptica – paunova, potom kàntharosa, grozda vinove loze i križa, povezati u logičnu i prepoznatljivu cjelinu s jasnom porukom. Ishodišta tih simbola i tih poruka nalaze se i prepoznaju na širokom prostoru Europe i njezinim cirkummediteranskim regijama, a u radu se prate, poglavito na ozemlju Hrvatske, od antike, preko kasne antike i tijekom ranoga srednjovjekovlja. Tom dijelu univerzalnog europskog kulturnog naslijeđa pridružuju se potom usporedna arheološka i svjedočanstva knjižnog slikarstva iz susjednih europskih regija. Pritom se izdvajaju pojedina remek-djela karolinške provenijencije sa simbolikom paunova, kantharosa, vinove loze i križeva, te dovode u logičnu svezu sa specifičnim ranosrednjovjekovnim primjerima, poglavito u sferi sakralne umjetnosti i umjetničkog obrta na tlu ranosrednjovjekovne Hrvatske. Tim se zanimljivim primjerima s razlogom pridaje posebno mjesto: prepoznaju im se ishodišta i prati konstanta višestoljetnog pojavljivanja.