(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2020)
U Arheološkom muzeju u Splitu čuva se jedna djelomično sačuvana nadgrobna stela, pronađena 1892. g. u Saloni. Na njoj je, međutim, u cijelosti sačuvan natpis koji kaže da je Marko Pomponije Zosim (Marcus Pomponius Zosimus), po zanimanju trgovac drvetom, za svog života podigao nadgrobni spomenik za sebe, za umrlu izvrsnu kćerku Pomponiju Semnu (Pomponia Semna) i za umrloga Pomponija Sekundina (Pomponius Secundinus) zaslužnog u igri s kamenjem težina 40, 50 i 100. Ovaj je nadgrobni natpis datiran između 151. g. i 250. g. Pomponije Sekundin se, kako se na prvi pogled čini, natjecao u nekoj vrsti vježbi ili sporta s kamenjem različitih težina. Taj natpis, međutim, ništa pobliže ne otkriva o načinu na koji se Pomponije Sekundin natjecao, ali upućuje na to da se mjerne jedinice, sadržane u podacima 40, 50 i 100 odnose na težinu kamenja. Do danas nam nije sačuvan sličan natpis, kao ni literarni izvor, koji bi, makar posredno, objasnio što je zapravo Pomponije Sekundin radio s kamenjem. Jasno je samo da je to što je on mogao napraviti s kamenjem bilo nešto izvanredno, nešto što nije mogao raditi svatko, zbog čega je uostalom i zaslužio da to bude ovjekovječeno na nadgrobnom spomeniku. Zbog toga se ovom prigodom razmatra čime se to Pomponije Sekundin bavio. Je li s kamenjem vježbao ili se samo igrao?