Ranokršćanski sakralni kompleks "Crkvina" u selu Trbounje kod Drniša (Archaeologia Adriatica, 2008)
Lokalitet Crkvina nalazi se u selu Trbounje (zaselak Čupići), 5 km sjeverozapadno od grada Drniša. Smješten je uz samu cestu Oklaj – Miljevci, s njezine lijeve strane. Kompleks ranokršćanske arhitekture u Trbounju nastao je na periferiji jedne antičke (kasnoantičke) građevine najvjerojatnije villae rusticae. Sastoji se od centralne lađe sa svetištem, krstonice, katekumeneja, cisterne, narteksa, diakonikona (ranijeg oratorija s narteksom) te nizom pomoćnih prostorija nepoznate namjene. Najstariji objekt je oratorij s narteksom, kojeg bi se moglo datirati veoma rano - koncem IV. ili početkom V. stoljeća. Za precizniju vremensku dataciju svetišta i lađe, važan je oblik apside. Prema njezinom poligonalnom izgledu možemo ustvrditi da je crkva dograđena tijekom VI. st., vjerojatno nakon uspostavljanja bizantske vlasti u Dalmaciji 537. godine.