(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2007)
U ovom se članku obrađuje brončani kip mladog atlete nadnaravne veličine pronađen u vodama otočića Vele Orjule kod Lošinja. Članak je objavljen u Katalogu izložbe u Firenci na talijanskom i engleskom jeziku. Kako nije bio tiskan i na hrvatskom, autor je smatrao da bi bilo dobro da sa svojim rezultatima upozna hrvatsku znanstvenu i drugu javnost. Riječ je o helenističkoj kopiji atlete koji čisti svoj strigil nakon nadmetanja (najvjerojatnije u hrvanju) originala iz doba oko 350. g. pr. Kr. Takav zaključak se nameće nakon analize kipa, osobito glave i frizure koja je usporediva s nekoliko portreta iz navedenog doba. Po svoj prilici, i u slučaju mladića iz Orjule riječ je o portretu jednog određenog čovjeka (dakako nepoznata imena) koji je poslužio kao model. Kip je potonuo, najvjerojatnije bačen s broda za oluje, na putu prema nepoznatom odredištu. Moguće su mnoge iskrcajne luke, ali najprihvatljivija je bogataška vila u uvali Verige na Velom Brijunu.