(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2007)
U članku se obrađuju rezultati arheoloških istraživanja na položaju Dugopolje – Vučipolje, na dijelu trase autoceste Zagreb – Dubrovnik. Istraživanja je izvršio Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, u vremenu od veljače do svibnja godine 2005. U središtu interesa bio je položaj zidane kasnoantičke grobnice obložene rimskim stelama (riječ je o 7 stela koje su iskorištene kao spolije u njezinoj gradnji) istražene još 1980. g. pod vodstvom Nenada Cambija. Novim istraživanjem ušlo se u trag još jednoj grobnici u kojoj su zabilježena dva horizonta pokapanja, i to iz dr. pol. IV. st., te VI. st. U njezinoj neposrednoj blizini djelomično je istražena i antička cisterna s mozaičkom podnicom, koja čini dio naseobinskoga kompleksa (utvrđenog georadarskom metodom) uz koji se mogu vezati spomenute grobnice. Treća pozicija na kojoj se istraživalo je brdo Pupavica gdje je ustanovljena kasnoantička arhitektura. Sva tri položaja pokazuju istovremenost što daje uvid u karakteristike naseljenosti jedne ruralne zajednice na izrazito plodnom i prometno frekventnom prostoru u čemu se i vide glavne prednosti izabranih položaja