(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
U članku se obrađuju dvije terakotne figure fragmentarno sačuvane, za koje autor smatra da su proizvod isejskih lončarskih radionica. Obje terakote predstavljaju stojeću ženu odjevenu u hiton i himation, a pronađene su na različitim stranama grada, izvan zidina. Na tim mjestima otprije je poznato, iz arhivskih vijesti i arheoloških istraživanja, postojanje keramičkih pećiju. Od prvog ulomka sačuvano je cilindrično postolje s ostatcima donjeg dijela hitona i stopala koja proviruju ispod njega, a pronađen je s vanjske istočne strane grada. Izrađen je u kalupu, većim dijelom je iskrivljen i tordiran, što je posljedica pečenja na previsokoj temperaturi unutar peći. Pri dataciji autor se oslanja na slične primjerke, te je temeljem tipološke srodnosti datira u kraj 3. – 2. st. pr. Kr. Druga terakota pronađena je s vanjske strane zapadnih zidina grada, nedaleko od zapadne nekropole. Figurica predstavlja ženu koja je statična, s objema rukama na prsima pridržava predmet nejasna oblika, nema čvrstih paralela u samoj Issi, a na temelju konteksta nalaza može se datirati u 2. – 1. st. pr. Kr. Obje pronađene figurice predstavljaju nove, do sada nepoznate oblike u repertoaru isejskih terakota, iupotpunjuju naša znanja o oblicima koja su izrađivali isejski lončari u kasnom helenizmu.