(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
U radu se objavljuju rezultati istraživanja na prostoru južno od hodnika teatra i istočno od hrama. Hram i teatar čine jedinstveni arhitektonski kompleks koji se nalazi unutar stare jezgre Salone (tzv. Urbs vetus). Istraživanja su započela sredinom 19. stoljeća, ali tek nakon istraživanja danske zaklade 1922. godine postalo je jasno da se s južne strane teatra nalazi hram. Istraživanja teatra nisu nikada u potpunosti objavljena, a rezultate iskopavanja i rekonstrukcije izgleda hrama je objavio F. Weilbach 1933. godine. Prema njegovim rezultatima hram je stariji od teatra i imao je 5 pregradnji. U posljednjoj preinaci portik na istoku bio je proširen do dimenzija krila portika na zapadnoj strani. Istraživanja provedena 2006. i 2007. godine pokazala su da je portik na istoku bio uži od zapadnog. S istočne strane portika otkriven je mozaik od bijelih kockica. Mozaik je u lošem stanju, ali je po sačuvanoj podnici jasno da se pružao paralelno s portikom, vjerojatno po cijeloj njegovoj dužini. U sloju SJ 014 iznad mozaika pronađeno je 29 komada novca od kojih su samo 4 čitka. Najmlađi novac je onaj Arkadija (383. - 408.). Ovaj sloj je bio potpuno crn i sadržavao je garež, pepeo, staklo, keramiku i dosta željeznih čavala i klinova koji su očito pripadali krovnoj konstrukciji. Sudeći po položaju u kojem je otkriven, novac je najvjerojatnije bio izgubljen prilikom požara krajem 4. ili početkom 5. stoljeća. Iznad pločnika portika pronađen je sjeverni krak apside i zid prema jugu. Apsida i zid su građeni u tehnici suhozida i u radu se iznosi pretpostavka da su bili povezani sa zidovima koji su 1922. godine bili pronađeni iznad zapadnog kraka portika. Možda s njima treba povezati i keramiku iz 5. i 6. stoljeća koja je pronađena iznad portika.